Peter en Meter

Over een meter en een peter zijn binnen het katholieke geloof nog altijd veel vragen. Een meter is afgeleid van het woord mater (wat moeder betekent) en is in feite een ‘’tweede’’ moeder voor het petekind. Een peter is afgeleid van het woord pater (wat vader betekent). Een Peter is ook in feite een “tweede” vader voor het petekind. Bij het dopen in de kerk kan je als biologisch ouders ervoor kiezen om peetouders aan te stellen.

communiekaarten ontwerpen bekijken

Plechtigheid in de kerk

afscheiding horizontaal

Peetouders

Deze peetouders zullen jouw kind opvoeden wanneer er onverwachts iets gebeurt, bijvoorbeeld bij overlijden van de ouders. Zij zullen de verantwoordelijke zijn voor het verder opvoeden van het kind. Dit is echter niet verplicht, in het testament van de ouders staat wie het kind zal opvoeden. Peetouders getuigen bij het dopen van een kind en er wordt verwacht dat zij mee zullen helpen met de opvoeding. Meestal staan de peetouders dicht bij de echte ouders van het kind. Het vragen naar of iemand peetouder wil worden is niet heel eenvoudig, maar hoort er wel bij. Meestal staan deze mensen dicht bij het kind, zoals grootouders of ooms en tantes.

Wie vraag je om peetouder te worden?

De peetouders van een kind kunnen zowel familie als vrienden zijn. In de meeste gevallen binnen het katholieke geloof zullen mensen kiezen voor familie, maar het kiezen van vrienden is absoluut niet verboden. Wanneer je deze mensen jouw kind toe vertrouwt, dan mogen zij natuurlijk peetouders worden. Zij moeten wel katholiek zijn en in staat zijn om het kind op te voeden. Dit geldt voor zowel familie als vrienden. Ook mogen zij geen strafblad hebben en moeten zij 16 jaar of ouder zijn, hier kan de bisschop een uitzondering op maken. Tevens moeten deze mensen door de bisschop worden goedgekeurd, voordat zij de titel van peetouders over het kind mogen voeren.

Bij de doping van een kind kiest niet iedereen een peter en meter, dit is niet verplicht. In de regel wordt het echter wel gedaan omdat deze peetouders dan ook getuigen zijn van de doping en daarmee de verbondenheid aan het geloof.
Peetouders brengen leuke dingen met zich mee, zij zijn een verrijking voor de opvoeding van het kind. Daarnaast hebben ze een goede band met het petekind en zullen vaak leuke dingen samen gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een dagje uit naar een pretpark of een mooi cadeau op de verjaardag. Natuurlijk is dit niet altijd en bij elke familie het geval.

afscheiding horizontaal

Beoordeel dit artikel


Submit your review
* Required Field