Communie gedichten vroeger

Een 20 tal jaren geleden toen dochterlief of zoonlief de eerste communie deed was dit een dag vol feest en cadeautjes. De kinderen gingen naar de kerk en kregen daar hun eerste hostie. Als bewondering van die prestatie is het van zelfsprekend dat de hele familie kwam kijken in de kerk om dan na de mis naar het feest te gaan. Eenmaal als het feest was begonnen kon het niet meer stuk. Tijdens de mis die opgedragen wordt door een plaatselijke pastoor was het vroeger een traditie om gedichten voor te lezen die iets met Jezus Christus te maken had.

Tijdens de oefenklassen waarin de juffrouw de pasoor speelt en alle communicanten alles inoefenen zoeken de kinderen en gedacht dat ze voor willen dragen in de mis. In veel gevallen zijn dit gedichten die in een map zitten verzameld. Maar in enkele gevallen kan de juffrouw ook huiswerk opgeven. De kinderen moeten dan allemaal via internet of via een andere bron een gedicht zoeken waar standaard een woordje van dank in verscholen zit. Tenslotte de kinderen danken God dat Hij hen zal opnemen in zijn handpalm en dat ze vanaf nu ‘ Het lichaam van Christus ‘ mee mogen opeten na een misviering.

Tegenwoordig ligt het anders

De dag van vandaag is het nog een traditie om gedichtjes voor te dragen in de kerk maar er is wel en verschil met vroeger. Vroeger zo een 20 tal jaren geleden waren de mensen veel geloviger als nu. De gedichten die nu worden opgedragen hoeven niet meer per se dank te richten tot God of Christus. Het gebeurt wel nog maar in veel mindere maten dan vroeger. Tegenwoordig dragen de kinderen gedichten op waarin ze hun papa en mama willen bedanken dat zij hun communie mogen doen. De gedichten worden ook niet meer zelfgeschreven want iedereen zoekt het zijne op internet. Bij de meeste families zijn de oma’s en opa’s diegene die nog vaak naar de mis gaan en zij kunnen zich wel nog leuke spreuken herinneren van vroeger toen zij wekelijks naar de mis moesten gaan.

Communie gedichten

Communie gedichten zijn er in alle soorten en maten. Je kan ze zo lang maken als je zelf wilt, er bestaan geen standaard regels voor over hoe lang een gedicht moet zijn en welke woorden er allemaal moeten inkomen.

Communiegedicht vroeger

Lieve Heer,
‘’ Met mijn oren kan ik horen, leer mij ook naar mensen luisteren; Met mijn ogen kijk ik rond, leer mij ook Uw wonderen te zien; Met mijn mond kan ik tateren en zingen, leer mij ook ‘dank U’ zeggen om alle gewone dingen; Met mijn hart wil ik mensen graag zien,en wie mij pijn doet toch vergeven …Laat mij voortaan met U maaltijd vieren en Jezus dikwijls in mijn hart ontvangen’’.

Communiegedicht nu

Samen met papa en mama en al de vriendjes uit mijn klas wil ik een zonnetje zijn dat warmte straalt voor alle mensen groot en klein