Wat is communie?

Je eerste communie doe je rond je zevende levensjaar bij de christelijke kerk. Dit wordt gedaan om kinderen kennis te laten maken met het geloof. Dit bestaat uit drie stappen, namelijk: De doop, dit gebeurt meestal bij de geboorte van het kind. De communie, dit vindt meestal plaats rond het zevende levensjaar van het kind. Tijdens de communie deelt het kind voor het eerst mee aan de maaltijd van de Heer. En het laatste onderdeel is het Vormsel, dit vindt meestal plaats rond het twaalfde levensjaar van het kind. Het vormsel heeft als doel het kind een sterke ziel mee te geven.

De bijbel met een rozenkrans

afscheiding horizontaal

Rozenkrans

Tijdens de communie mag het kind voor het eerst deelnemen aan de maaltijd van de Heer. Daarom krijgt het kind tijdens de communie een hostie. Zodra het kind communie heeft gedaan, mag het kind het brood aannemen en deelt hij of zij net als de rest van de mensen het Heilig Brood, wat staat voor het lichaam van Christus. Indien kinderen nog geen communie hebben gedaan maar wel meelopen naar voren tijdens het halen van het brood, krijgen zij een zegen.

Hoe ziet de dag er uit?

De dag is voor kinderen zelf een hele feestelijke gebeurtenis. Ze hebben hier met hun vriendjes en vriendinnetjes naar toe gewerkt en kijken hier daarom erg naar uit. Tijdens de plechtigheid zien de kinderen er netjes uit. Spelenderwijs hebben de kinderen geleerd wat de communie inhoudt en hoe dit wordt gevierd. Tijdens deze bijeenkomsten leren de kinderen elkaar kennen, maar wordt hun ook wegwijs gemaakt in de kerk. Ook worden er verhaal verteld over God en Jezus en wordt er goed geoefend met het halen van de hostie. Na afloop van de plechtigheid worden er vaak nog familie en vrienden na afloop uitgenodigd en krijgt de communicant cadeautjes. Ook wordt er vaak taart en ander lekkers gegeten.

Wat zijn traditionele cadeaus bij de communie?

Cadeautjes die de communicant vaak krijgt zijn geld, een fiets, of een horloge. Als herinnering is het leuk om een rozenkrans te geven. Vaak wordt er gedacht aan tastbare cadeautjes zodat het kind door deze cadeautjes altijd terug kan
denken aan haar communie.
Meer over communie cadeaus

afscheiding horizontaal

Beoordeel dit artikel


Submit your review
* Required Field